Medborgarkritik

mars 07, 2017

En inte sällan återkommande fråga när vi på Kritiklabbet är ute och pratar är varför de professionella kritikerna behövs nu när nästan alla kan publicera sina kritiska reflektioner själva. På ett sätt är motargumentet ganska givet: den som sysslar med kritisk reception av kulturyttringar under en stor del av sin arbetsdag har för det mesta en översikt som inte är förunnad amatören, så länge amatören inte håller sig till ett smalt område. Det finns fantastisk amatörkritik, men det professionella perspektivet gör det dock möjligt att drista sig till uttalanden som har att göra med epokala skiften. Mer professionell är med andra ord den som kan sammanfatta tiden. Till detta kan läggas en kritisk sensibilitet som, förhoppningsvis, innebär att kritikern genom en performativ reflektion syftar till att inte bara förmedla smak men också skapa värderingar. Skillnaden mellan professionell kritik och amatörkritik ska nog ändå förstås gradvis snarare än stegvis; den mesta av kritiken befinner sig i ett kontinuum mellan de två positionerna och inte sällan kan en amatörkritiker också stiga över till de professionellas skara.

 

På Kritiklabbet arbetar vi för den professionella kritikern, inte minst genom att experimentera med olika former för att finansiera en kritisk verksamhet på nya sätt nu när det blivit nästan omöjligt att leva av sin penna. Vi tänker att den professionella kritikern är någon som inte bara gör något offentligt (en funktion som kan lika väl kan utföras av informatörer och kommunikatörer) utan också skapar en offentlighet. Dagligdags möter vi stöd från de kulturproducerande aktörerna i samhället, både från privat och offentligt håll. Den stora majoriteten av dem inser att deras verksamhetsmodeller bygger på att den kritiska offentligheten existerar. Om inte kulturen värderas av någon som kan sammanfatta tiden, alltså sätta kulturen i en kontext, så kommer det påverka verksamheter som understödjer och producerar konstnärliga verk. Bara en sådan sak som det offentligas stipendieverksamhet kan sättas ur spel i en situation där en kvalificerad kritik försvinner.

 

Att de som producerar kultur förstår kritikens vikt räcker dock inte. Kritiken kan i det långa loppet endast bibehålla sin integritet i offentligheten om en större skara läsare också upplever en kvalificerad kritik som viktig och världstillvänd. Inte minst eftersom kritiker i en ideal värld också bör kunna ta betalt av en publik för sin kritik på samma sätt som tidningar har fått inkomster av prenumeranter. Här finns den kanske största utmaningen. Hur kan den professionella kritiken göra sig själv relevant i en värld där den publiceras så mycket amatörkritik på olika fora, av vilket mycket är bra? Hur kan en skillnad mellan ett rapporterande av smak och ett producerande av kritiskt värderande upplevas som så stor att någon är villig att betala för den? Lösningen finns bortom en institutionell definition där kritiker kan kallas professionella bara för att de får betalt. Kritiken som konstart måste utvecklas.

 

Istället för att se amatörkritiken som ett hot för den professionella kritiken skulle det till och med kunna gå att se den som del av lösningen. Kritikern har ofta definierat sin roll som existerande mellan kulturutövare och publik, men har samtidigt haft ett minst sagt ambivalent och distanserat förhållande till båda dessa aktörer. Detta har varit möjligt då redaktioner har garanterat kritikers röst och plats. Vad händer då om de klassiska redaktionerna inte längre kan understödja kritiken? Det går att tänka sig att krisen kan innebära en möjlighet. På Kritiklabbet arbetar vi med en rad initiativ som har att göra med kritikerns roll inom publiksamtal och pedagogisk verksamhet. Det går att skönja en situation där den professionella kritikern i större utsträckning än idag kommer att stå på tre ben; 1) det klassiska producerandet av recensioner, 2) publikarbete, 3) utbildande insatser på bibliotek, skolor och högskolor med mera. Det kommer att ställas krav på inte bara förmågan att skapa kritisk reflektion, men också på förmågan att förmedla ett hantverk.

 

Inom medievärlden har begreppet ”medborgarjournalistik” funnits sedan början av 2000-talet. En utveckling som har haft svårt att leva upp till sin potential, för att inte säga misslyckats. Men om vi tittar på kultursektorn, och även sportsektorn, så är verkligheten en annan. Här är det uppenbart att en konstart eller idrottsgren i sin professionella skepnad drar en stor del av sin näring av att det finns de som utövar den på en amatörnivå. Kanske är Vasaloppet en modell att fundera över? Här existerar ingen antagonism mellan amatör och professionell, samtidigt som det skapas en spänning av att de två kategorierna inte är de samma. I sammanhang av körsång eller skidåkning talar vi ofta om rörelser i breda folklager; en beskrivning som kritiken kanske har att avundas.

 

Amatörkritiken, eller varför inte ”medborgarkritiken” för att understryka deltagandet i det offentliga som en medborgerlig funktion, utgör ett utmärkt tillfälle att skapa en ”kontributiv ekonomi” där rollerna ”producent” och ”konsument” får bli mer komplicerade utan att för den skull helt och hållet blandas samman. Kanske kan det bli den professionella kritikerns roll att understödja en medborgarkritik som hela tiden strävar efter att bli bättre inom sina medel och möjligheter. En position som också innebär att den professionella kritiken konstant måste vara på tårna och även visa vilken skillnad dess speciella kompetenser, hantverkskunnande och konstnärlighet gör för värderande av kulturen. Ett större demokratiskt samtal om, och utövande av, kritiken är något som utan tvekan skulle bidra till fältet i stort. Kan de professionella kritikerna svara på utmaningen och anamma en ny folklighet?

 

Axel Andersson

 

 

Postad under: Verksamhetsflöde

0 svar till “Medborgarkritik”

 1. Houses for sale / Video
  Houses for sale Houses for sale Classic Beauty in the Center of Town Petersham, MA | $498,500 Classic beauty in the center of town, magnificently restored in 2009 from bottom to top. Three master suites , each with private bath, one on first floor. Masterful Design Combines with Modern Rustic Luxury Coatesville, PA | $1,299,000 Masterful design and modern rustic luxury are uniquely combined in this spacious, historic barn conversion. Montgomery Street Inn Cherry Valley, NY | $228,000 She is a beauty – home built in 1840. 5 or 6 bedrooms five bath-Spacious kitchen, separate owners apartment, large front porch. …
  The post Houses for sale / Video appeared first on laws.

  Iowa Finance

 2. walmart careers
  Home $ Video
  Home Home Your home is the place where you live and feel that you belong. Home is most commonly used to refer to a person’s house, but it can also be used to refer to a town, a region, or a country. Don’t refer to a particular person’s home as ‘the home’. Say his home, her home, or just home. Be Careful!You never use ‘to’ immediately in front of home. Don’t say, for example, ‘ We went to home ‘. Say ‘We went home‘. If you remain in your house rather than going out somewhere, British speakers say that you …
  The post Home $ Video appeared first on Credits.

  Auto News

 3. champion auto parts

  About personal loan @ Video
  About personal loan About personal loan Compare the Best Personal Loan Rates in the Philippines eCompareMo has partnered with the country’s leading banks and lending companies to give you the power to choose the best Personal Loan product for your every need. Interest Rate: 1.49% per month At least P15,000 monthly income required No collateral or guarantor required Up to P2M maximum loan amount Interest Rate: 1.63% per month Loan tenure up to 48 months No collateral, guarantor needed Maximum loan amount of P1M Interest Rate: 1.26% per month Loan tenure from 12 to 60 months No guarantor or collateral …
  The post About personal loan @ Video appeared first on Renta .

  Memphis Finance
  BONUS 200 FREE DOFOLLOW Links SITE

  http://campgrizzly.org/services/performing-creative-art/#comment-4599/
  http://in-minecraft.3dn.ru/index/8-5126
  http://minstroy.saratov.gov.ru/communication/forum/messages/forum1/topic1/message25/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message784567/?result=reply#message784567
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message781533/?result=reply#message781533
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message772652/?result=reply#message772652
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message783634/?result=reply#message783634
  http://gta-rpg.3dn.ru/index/8-2578
  http://kent-games.3dn.ru/forum/22-672-1#1323
  https://east-side-crew.at.ua/news/local_car_insurance/2019-07-23-54246
  https://lesnajabratva.clan.su/index/8-1767
  http://infinitylable.com/boards/topic/1068610/car-insurance-costs
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message748091/?result=reply#message748091
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message784067/?result=reply#message784067
  http://remmont.com/1-wedding-forum-bridal-directory-for-singapore-brides-trailer-rental/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message781085/?result=reply#message781085
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message780768/?result=reply#message780768
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message780767/?result=reply#message780767
  http://schooldresscode.ru/blog/smotrite-/#comment_63175
  http://ns1.apostilleservice.org.uk/boards/topic/9737/500-fico-score
  http://www.tylorprudhomme.com/forums/topic/ecological-census-techniques-a-handbook-pdf-epub-mobi/page/11/#post-833250
  https://www.sy-safari.de/video-safari-unterwegs-auf-der-ostsee#comment-7901/
  http://mdou1energ.ucoz.ru/forum/3-8496-1#13549
  http://www.apiculture-chatenois.fr/forums/topic/analytics-iowa-finance-fresh-news-remmont-com/
  https://kolor.club/forums/topic/taylor-rental/
  http://softkontora.ucoz.ru/index/8-2091
  https://sims3-the-best.ucoz.ru/forum/66-269-274#74293
  http://www.tacca.co.uk/author/remontpab/
  https://tehmet.su/comments#comment_35197/
  http://remmont.com/index-of-private-housing-rental-prices-historical-series-dumpster-rental/3/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message772228/?result=reply#message772228
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message783046/?result=reply#message783046
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message784260/?result=reply#message784260
  http://academy.clan.su/index/8-3474
  http://odessa-bazar.at.ua/forum/10-8230-1#12651
  http://www.cicpfmglobal.org/forums/topic/details-louisville-finance-current-news-remmont-com/
  https://webmedia-cf.com/forums/topic/travel-airfare/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message783165/?result=reply#message783165
  https://www.suryalaya.co.id/logo-tsel4g/#comment-309/
  https://tehmet.su/comments#comment_36087/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message795594/?result=reply#message795594
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message781680/?result=reply#message781680
  https://tehmet.su/comments#comment_35194/
  https://tehmet.su/comments#comment_34779/
  http://tcgmotto.com/groups/single-key-keyboard/forum/topic/details-kitchens-news-current-news-remmont-com/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message766417/
  http://kolor.club/forums/topic/current-new-car-rates/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message781848/?result=reply#message781848
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message742659/
  http://www.apiculture-chatenois.fr/forums/topic/details-aurora-business-advanced-news-remmont-com/page/2/#post-1070
  https://tehmet.su/comments#comment_35178/
  http://73rus.clan.su/forum/115-17820-1#19378
  https://kolor.club/forums/topic/car-rentals-europe/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message784636/?result=reply#message784636
  http://xn--80aahh9acamgldf.xn--p1ai/spermo-forum/messages/forum25/topic44/message65/
  https://tehmet.su/comments#comment_35151/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message778885/?result=reply#message778885
  http://erevnaxyta.gr/forums/topic/les-financiers/
  https://feuz-holzbau.ch/index.php/forums/topic/how-to-find-my-fico-credit-score/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message773121/?result=reply#message773121
  https://www.startupforum.ir/members/izraelki
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message723512/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic183064/message780384/?sessid=592892ef2620d83866c42d1934623403&TOPIC_SUBSCRIBE=Y&result=new
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message762152/?result=reply#message762152
  http://bestaqua.com.ua/products/novaya-voda-aip-10ez-c1414-sediment/#comment_383529
  http://justdesserts.digitalfoodnetwork.com/brunos-choice-how-to-prepare-roasted-apricots-recipe-fom-the-city-of-saint-tropez/
  http://darschool1.ucoz.ru/index/3/index/8-9442
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic183334/message781143/?sessid=c6a5f35b3833d4d578f6ea984f9ec78c&TOPIC_SUBSCRIBE=Y&result=new
  https://maktab-40.moy.su/index/8-0-Michaelbamn
  https://tehmet.su/comments#comment_36074/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message775917/?result=reply#message775917
  https://kolor.club/forums/topic/classic-cars-la/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message781955/?result=reply#message781955
  https://evil.do.am/index/8-3380
  https://kolor.club/forums/topic/car-rental-coupons/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message781465/?result=reply#message781465
  http://css-techmafia.3dn.ru/forum/36-13042-1#14529
  https://east-side-crew.at.ua/news/seattle_apartments/2019-07-23-54247
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message772411/?result=reply#message772411
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message780665/?result=reply#message780665
  http://ns1.apostilleservice.org.uk/boards/topic/9736/credit-one-bank-how-long-to-get-card
  http://villaksen.com/profile.php?lookup=93785
  http://beljnkashkola.ucoz.ru/index/8-30028/index/8-30028
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message775384/?result=reply#message775384
  http://wowgame-server.do.am/index/8-8115
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message774016/?result=reply#message774016
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message775418/?result=reply#message775418
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message784081/?result=reply#message784081
  http://slonandprincess.ucoz.ru/forum/92-340-3#33239
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message783492/?result=reply#message783492
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message784047/?result=reply#message784047
  http://xn--80aahh9acamgldf.xn--p1ai/spermo-forum/messages/forum25/topic43/message64/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message775159/?result=reply#message775159
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message743483/?result=reply#message743483
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message780234/?result=reply#message780234
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message795766/?result=reply#message795766
  http://boracayalgaereport.com/forums/topic/cheap-airline-travel-tickets/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message778789/?result=reply#message778789
  http://forum.billiardist-online.ru/members/794-IZRAELKn
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message782359/?result=reply#message782359

  http://locuridemuncabacau.com/%e0%b9%80%e0%b8%9a%e0%b8%a5/?unapproved=776&moderation-hash=66ffdaf037e2e07fb33c8c4e4b9ba2d5#comment-776
  https://smartmousetravel.com/2017/11/11/uss-lst-325-tour-evansville-indiana/?unapproved=29355&moderation-hash=a4c15c1e5988e28dea24ae82268aeca3#comment-29355
  https://keystoneresearchmap.org/how-to-add-more-games-snes-classic/?unapproved=687&moderation-hash=af45847c5bd8ac6a48d61faca285f7bf#comment-687
  http://dci.oxido.tv/tech-info/avid-codec-guides/?unapproved=4539&moderation-hash=bf242c07f1aa22ff1d28d0f15fb954ef#comment-4539
  https://servin-c.it/home/servizi/service-3/?unapproved=2376&moderation-hash=4a0e3ef39ccd80b028bf41a2f4f734c5#comment-2376
  https://sendai-news.com/2017/10/22/post-409/?unapproved=21796&moderation-hash=35a6d36fc1233fd7b8214b8e157c21c5#comment-21796
  http://cscmeridiana.it/2017/02/09/evento-di-prova/?unapproved=15301&moderation-hash=8d3b86bcc0b94839fd629962a439a61e#comment-15301
  http://sticksandstonespodcast.com/2019/03/25/hello-world/?unapproved=3022&moderation-hash=144a9a67ded814a89926c13c2285bc65#comment-3022
  http://kantory-internetowe.pl/?unapproved=14680&moderation-hash=6b0161f1dc488b669c45e64566a973f1#comment-14680
  http://fisk.es/hello-world/?unapproved=19774&moderation-hash=d9a868f16a8392fbfe777129ef52f465#comment-19774
  http://www.akcamuhendislik.com/2019/06/20/hello-world/?unapproved=793&moderation-hash=c5f34c271450a73ed72d2a661bd31982#comment-793
  http://megathruster.com/they-called-it-a-wish-book/?unapproved=12360&moderation-hash=39b470d522c774e9fc91f819575f28b0#comment-12360
  http://erdingtonhighstreet.co.uk/project/gallery/?unapproved=90747&moderation-hash=a1804c0fcab53c4d47c7ffe4ad7b71bf#comment-90747
  http://zertreten.de/?p=1&unapproved=17297&moderation-hash=9b90df9aa373c9f457339b4ac3585e55#comment-17297
  https://organikdesignstudio.com/2017/05/18/hello-world/?unapproved=7305&moderation-hash=b8104dfabd3691f557849ac4fd8dd2b7#comment-7305
  http://balcarce54.com/conoce-la-linea-compact-de-ilva/?unapproved=6096&moderation-hash=d6cde63c458c2480a6a056e8949cf62d#comment-6096
  http://www.rob360.info/dont-be-afraid-dont-stop-dreaming/?unapproved=92729&moderation-hash=db45b3b2ec0b9144a959e3a5b03e14c5#comment-92729
  http://theoertelgroup.org/blog-post-1?unapproved=28719&moderation-hash=a5b2e66ddb8e2254f653bf576f5a1638#comment-28719
  http://www.cocinahospitalaria.com/2015/08/menu-ecologico-6-de-junio-de-2015-2/?unapproved=21146&moderation-hash=3fc4cf6708236235fecb90da7c7dbac5#comment-21146
  https://blog.imageskincare.com/pamper-skin-winter/?unapproved=57134&moderation-hash=d5cc496c8641d07932185b5820e6eaa7#comment-57134
  https://greatech.ru/2017/09/26/intel-core-i9-7980xe-review/?unapproved=6227&moderation-hash=9b18a6fc0cbaae668e1601e6321799a1#comment-6227
  http://www.omha.org/hello-world/?unapproved=699&moderation-hash=1f87a9ad176ddbb3b95f13ac8012bd4e#comment-699
  http://www.gptsw.net/2016-topic-one?unapproved=9711&moderation-hash=0762ba2aea64b5f3fd59c92028df9fca#comment-9711
  https://herosearches.com/TappedIn/nfl-background-check/?unapproved=7667&moderation-hash=2ebd1ef7851bb8f567f8ecb7532e41b9#comment-7667
  http://amandabarton.net/?unapproved=47196&moderation-hash=628834edd6725bb3b671ec39dc4ebf57#comment-47196
  https://www.mamamachtsachen.de/2016/02/29/nix-fuer-lemminge-moodboard/?unapproved=93142&moderation-hash=bfba9a0aef74d8bf97768bdd9deef95c#comment-93142
  http://www.espritmodebysabrina.fr/la-rue-saint-malo/?unapproved=15389&moderation-hash=43999644d7c022fe515a26f66d8dc847#comment-15389
  http://kieranrayner.com/event/final-rcm-masters-recital/?unapproved=7316&moderation-hash=1e508ecb18067714258229649283ebdf#comment-7316
  https://quadlife.sk/2013/11/08/the-springfield-house-is-now-completed/?unapproved=1099&moderation-hash=99915682b365392389759b29d56847bd#comment-1099
  http://www.bookersinternational.com/windsor-excelsior-hotel-rio-de-janeiro/?unapproved=830454&moderation-hash=278237638287b7b09ef9cfc46cbb78e1#comment-830454
  http://www.queenrosemusic.com/queen-rose-music-won-the-couples-choice-award/?unapproved=2134&moderation-hash=0286863b7e2a2eaa1347f3d70c7b8d4b#comment-2134
  http://inspectionpro.com/2014/11/17/?unapproved=32850&moderation-hash=370d04d283c9b677acfc3e3d7cded5fc#comment-32850
  http://matobo.co.uk/sheffield-city-region-see-helping/?unapproved=11420&moderation-hash=f81ff45ce8d8379a1646d9a7e6dcc17d#comment-11420
  http://www.hwages.com/ro0za-html-2/?unapproved=17077&moderation-hash=e37daf2e60cfb3554e584544c6087026#comment-17077
  http://agentsalestalk.com/2017/06/why-you-why-your-company-why-now/?unapproved=41272&moderation-hash=5985ed09b8f0b9b8e9795f406248c461#comment-41272
  http://blog.southforkmeadowsbeef.com/2013/08/25/the-birth-of-abraham/?unapproved=27960&moderation-hash=d7ac82023073da4bb23a5f56d0f5cb0d#comment-27960
  https://aboutyouchien.site/2017/10/13/677/?unapproved=8624&moderation-hash=b9fd48b5e1042c626c7c968892a6d33a#comment-8624
  http://www.developersfeed.com/top-3-nosql-databases/?unapproved=130600&moderation-hash=6d15c660b5994176b8c4ed4ec97421d0#comment-130600
  http://www.govindc.com/inside-the-ai-as-a-service-phenomenon/?unapproved=7270&moderation-hash=38bff6e5dff4f6d7b069f68a29e846c4#comment-7270
  http://ester.themerex.net/product/audyssey-wireless-bluetooth-speakers-2/?unapproved=7858&moderation-hash=c99a50cadb02bcbf80c6f52fd9f17297#comment-7858
  https://truthprincess.com/2017/03/bible-in-a-year/?unapproved=13790&moderation-hash=4d4ca46df7f5256985db2dcfd08d05fe#comment-13790
  http://impactasiaministries.com/i-will-be-leaving-for-india-and-sri/?unapproved=8661&moderation-hash=5fc6c76d316fd6fb168d41797b3862eb#comment-8661
  http://www.chinashops.net/2018/02/24/hibs-and-ross-county-fans-on-final-4/?unapproved=4895&moderation-hash=a19f0d8715691c118143a38b8c15cc6a#comment-4895
  http://0basedesign.com/0bd_blog/?unapproved=843&moderation-hash=956835298d1e810e7d4a00f1717efd20#comment-843
  https://www.energysolutions.store/top-8-home-standby-generators/?unapproved=6969&moderation-hash=4a623a5578baf073dfa6bd3b09b672a6#comment-6969
  http://www.rekreacesazava.cz/domaci-jablecny-zavin/?unapproved=6260&moderation-hash=a0393161af9726f1a1a2f37202d513c8#comment-6260
  http://casamariposa.no/endelig-en-ny-blogg/?unapproved=39761&moderation-hash=97d93653b42467bea5e4e38707fe485c#comment-39761
  https://johnowensservices.com/were-hiring-multi-trade-technician-needed/?unapproved=30212&moderation-hash=725c9c280a8c981260a0a65b6e051bc6#comment-30212
  http://thermoteq.co.ke/?unapproved=8434&moderation-hash=4423ac5eaa613e0b403e4d0d6269a249#comment-8434
  http://www.baciomn.com/2014/06/12/dummy-post-title-2/?unapproved=44403&moderation-hash=9b1bf4cf950219ce0cc770a321009dba#comment-44403
  http://lescbarbados.com/flowers-in-paradise/?unapproved=923&moderation-hash=a2738db6ce2a044cf02e79ffb7bd3f83#comment-923
  https://www.torredevigilancia.com/hq-de-dick-vigarista-e-muttley-ganha-previa/?unapproved=12265&moderation-hash=2cdf33070bf58d3a37af6ba3333d7832#comment-12265
  http://dagzapoved.ru/2019/05/07/%d0%b2-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b5-%d0%b4%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d0%b9-%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%88%d0%b8%d0%bb/?unapproved=129&moderation-hash=d143b91fecd27cb767227ae3219272ec#comment-129
  http://sfs1040.com/?unapproved=26062&moderation-hash=085cc46f10540380a8a57d2d86d80a07#comment-26062
  http://www.educatebohol.org/educate-bohols-new-website/uncategorized/?unapproved=23754&moderation-hash=fe1439246ddc3fa6ececdb282c54db6d#comment-23754
  http://soaringhippo.com/didnt-die-today/?unapproved=120204&moderation-hash=e74d2e64e492ef65571723c941437ebd#comment-120204
  https://sahafahyemen.net/hello-world/?unapproved=6375&moderation-hash=1f206001dae7189fec18bc22e62f73f1#comment-6375
  http://datacell-eg.com/index.php/component/k2/item/36-rental-links
  https://oasishottubsep.com/2016/08/16/hello-world/?unapproved=22368&moderation-hash=377742bb5c5d9507b1d7d05d84296c9a#comment-22368
  http://cpcplus.co.za/2017/05/17/101-useful-sites-part-2/?unapproved=3027&moderation-hash=8f83bac1de5e3bdf04f5d89c55f2d12c#comment-3027
  http://www.clarohoedown.com/2016/09/25/192/?unapproved=2578&moderation-hash=8e9cd313fae08cf4f22ee6e33e33adb3#comment-2578
  https://femmeblk.baaam.se/welcome-to-the-candy-shop/?unapproved=4047&moderation-hash=d057edb93d0325bb2152fb3cd500f218#comment-4047
  http://www.fuad-ahmed.com/top-economic-events-look-forward-week/?unapproved=32798&moderation-hash=b42bdf5150a23fbf210e2383297f0c83#comment-32798
  http://ceko.com.br/23o-concurso-de-oratoria-de-lingua-japonesa-2/?unapproved=16487&moderation-hash=99eb2b15c98e876f7f91296e34f51262#comment-16487
  https://www.avis.co.in/blog/auckland-to-hobbiton-drive-tour/?unapproved=14076&moderation-hash=33116ee8f79f5ab64d4b49918d1536b2#comment-14076
  https://thethingscloud.com/blog/things-cloud-remote-monitoring-solutions/?unapproved=14145&moderation-hash=f5376fbdf3616b0b55cae09373ecab84#comment-14145
  https://hexaflux.org/blog/2017/11/24/hello-world/?unapproved=2485&moderation-hash=5e169b0b10fc7d96b27bdb21d99eef55#comment-2485
  http://whitneymanor.net/hello-world/?unapproved=1601&moderation-hash=920c93d6cfcf3886e315a8f914d5c8e9#comment-1601
  http://www.gilanestan.ir/%d8%b3%da%a9%d9%88%d8%aa-%d8%b1%d9%88%d8%ad%d8%a7%d9%86%db%8c-%d8%af%d8%b1%d9%85%d9%88%d8%b1%d8%af-%d8%aa%d8%b4%db%8c%db%8c%d8%b9-%d8%b4%d9%87%d8%af%d8%a7%db%8c-%d8%ba%d9%88%d8%a7%d8%b5-%d8%af%d8%b1/?unapproved=13602&moderation-hash=6b0d890727d6e02039498d3990193c26#comment-13602
  http://www.jamieanderson.me.uk/captain-scarlet-spectrum-file-three/?unapproved=72525&moderation-hash=9a43b61883b36f58de9ce3799684915f#comment-72525
  http://anakkitasehat.com/cara-pemesanan-zinc-tablet-for-children/?unapproved=30965&moderation-hash=d5e39cb310a82f2a1e75b2898c60088f#comment-30965
  https://networthplanet.com/richest-actors/paul-walker-net-worth.html?unapproved=28671&moderation-hash=24de4063fdd5769348df223d92144288#comment-28671
  http://www.policlinicajoaquinaeguaras.es/psicotecnicos/?unapproved=817&moderation-hash=f6c3b81dc22298579f8337bd99978118#comment-817
  https://exactsolution.co/5-laptops-you-can-take-on-the-road-with-you/?unapproved=9995&moderation-hash=081429c86aa5a3aa83f27cba6063d849#comment-9995
  http://setuyaku.chiebukuro.in/2014/06/01/tuushinn2014/?unapproved=58526&moderation-hash=d5281a1f659322c8ddc83c73d96f85ac#comment-58526
  http://joodiethefoodie.com/recipes/hawaiian-chicken-bowl/?unapproved=19950&moderation-hash=0e3d6c467f011b534d333dac4f46c9d5#comment-19950
  http://nachogrez.com/searching-for-the-perfect-bike-ride/?unapproved=73493&moderation-hash=2b9f3800881b0c147bc1da1aeb92c2d4#comment-73493
  http://bachata.latintours.eu/wp/product/10-days-balance/?unapproved=3400&moderation-hash=1be17b91731fc0fed5f07fdd1b59cbda#comment-3400
  http://www.data-wide.com/uncategorized/praesent-et-urna-turpis-sadips/?unapproved=10672&moderation-hash=5894073596a60306c5cdb83d84b43e47#comment-10672
  http://www.losai.eu/speeltjes/wat-heb-ik-gekocht/?unapproved=181&moderation-hash=3f797fc2e740c217b67bb2e051272a96#comment-181
  https://techmailsupport.com/roku-customer-service/?unapproved=2616&moderation-hash=ff4ad2533c972c6d15d50dcb3a3170c0#comment-2616
  http://renovi.pl/obnizone-rachunki-za-prad/?unapproved=30625&moderation-hash=2e1576ff3fe1602d92fd272c74db26dd#comment-30625
  http://thirdrailcartoons.com/vlad-15-sir-please-control-your-bat/?unapproved=9024&moderation-hash=990ac7b85c1ad75ccddfb0d75bc833bf#comment-9024
  https://scharr.dept.shef.ac.uk/healthequity/2016/08/30/why-is-progress-on-race-equality-so-slow-in-the-uk/?unapproved=11953&moderation-hash=d9dc1899cdebb6dbabaa29f3be8f5899#comment-11953
  https://www.duchessinternationalmagazine.com/2016/01/09/duchess-gallery-14/?unapproved=11119&moderation-hash=de864fbc4e948f627f755237af56c20e#comment-11119
  https://recueillir.poivron.org/in-honor-of-a-future/?unapproved=28405&moderation-hash=87ea39c893d371bfb36eac98371659b0#comment-28405
  http://johnstampen.com/?p=190&unapproved=76118&moderation-hash=8e0c8924064602562d062ca9653f0e5b#comment-76118
  http://www.freejournal.it/?p=35806&unapproved=11862&moderation-hash=3147f20017540cff7f1b957be3619faf#comment-11862
  https://www.allenschool.edu/blog/diabetes-facts-myths/?unapproved=120842&moderation-hash=5a448e54fd4972724f77cac5b67483ad#comment-120842
  http://joelcptq.inindonesia.org/2013/04/24/5-amazing-global-consumer-trends?unapproved=79105&moderation-hash=166144339be461f2fc262a25a00a293b#comment-79105
  http://www.timeoutchannel.it/lazio-low-cost-ora-vale-300-milioni-rs-web-cds-it/?unapproved=30231&moderation-hash=9d4399e3d2a3065fb4250f75c0e8a51e#comment-30231
  http://proberge.recherche.usherbrooke.ca/photo-3/?unapproved=21704&moderation-hash=52986e5f7957c9758de544331b8db0cc#comment-21704
  http://www.gameover.co.za/ego-sum-via-et-veritas-et-vita/?unapproved=14892&moderation-hash=cf632e8d7df05729c04b720d19ed7e2e#comment-14892
  https://arffoodsafety.com/five-keys-to-safer-food/?unapproved=15349&moderation-hash=08bb7178d0a8bc915381a842e9b82b03#comment-15349
  http://gridbooks.ca/index.php/web-book-pad/?unapproved=4162&moderation-hash=a03c11fdcb6e555b7b579ea122618734#comment-4162
  http://uppalpharma.com/product/arq-e-gulab-60ml/#comment-316
  https://666bukkake.net/genuine-piss-fan-alexis-crystal/?unapproved=941&moderation-hash=58e544984a9c0c73aceda98c86474eb1#comment-941
  http://tillontour.com/2009/12/ein-wahrlich-koniglicher-tag/?unapproved=44179&moderation-hash=44d94ed26902a1e859c336243d238bc3#comment-44179
  http://chrismurphylawfirm.com/?unapproved=26787&moderation-hash=3fef789493319c31cb663d6894c6cad6#comment-26787
  http://heiligen.nl/2017/03/14/hallo-wereld/?unapproved=230669&moderation-hash=24a0a62d7a171db55091573dfda60b8e#comment-230669

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *