Kritiklabbets experiment, del 1: Örnen och Kråkan

mars 20, 2018

Kritiklabbet utvärderar några av sina experiment i en serie enkla Youtubefilmer. Först ut är Örnen och Kråkan. Med och samtalar om poesikritiksajten är dess redaktör Magnus William-Olsson, labbets producent Hanna Svensson och labbets redaktör Axel Andersson.

 

Örnen och kråkan är en sajt för poesikritik som varje onsdag morgon publicerar en recension om 7-12 000 tecken om en aktuell poesibok, skriven av kritiker som får 5000 kr för jobbet. Recensionen kan läsas, men det är också möjligt att lyssna till den inläst av skribenten. Den sista onsdagen varje månad ersätts recensionen av en ca 60 minuter lång poesipod, gjord i samarbete med Poesibazaren på Stockholms Stadsbibliotek och podpoesi.nu

 

 

Upplagan sänds ut till drygt 6 500 gratisabonnenter varje vecka. Målgruppen är alla genuint poesiintresserade och alla som i sina arbeten behöver kunskap om den aktuella poesiutgivningen: bibliotekarier, bokhandlare, kulturjournalister, förlagsfolk, litteraturforskare, m.fl.

 

Varje år samlas alla recensionerna och ges ut tillsammans med översiktsartiklar om poesimarknaden, de titlar som inte fått en egen recension, trender och särskilda händelser under det gångna poesiåret. Kalendern vill vara ett referensverk för den samtida och framtida diskussionen om poesi på svenska och prenumereras.

 

Sajten ägs av AB Örnen och Kråkan. Kapitalet kommer från Magnus William-Olsson. Finansieringen består av annonser och prenumerationsintäkter från kalendern. Sajten försöker också sälja sin poesiexpertis t.ex. i form av produktion av uppläsningar, antologier, festivaler, men också lektörsutlåtanden och redaktion. Poden, har visst stöd från Kulturrådet, men recensionerna har än så länge fått avslag. Svenska Akademien har också givit ett bidrag.

 

Än så länge förlorar bolaget ganska mycket pengar. Överlevnaden hänger på om bibliotek, redaktioner och enskilda läsare kommer att vilja prenumerera på kalendern, på om annonsörerna fortsatt vill annonsera och på om sajten kommer att få bidrag.

 

Redaktionen

Postad under: Verksamhetsflöde

Kommentarer inaktiverade.