ONLINEKURS I CORONATIDER

mars 26, 2020

Kritiskt och redaktionellt hantverk för personal på kulturinstitutioner

 

Kursen är avsedd för dig som jobbar på bibliotek, museum, konsthall, teater, konserthus eller annan kulturinstitution. I samarbete med några av landets bästa kritiker som i coronakrisens spår blivit av med en stor del av sin inkomst erbjuder KRITIKLABBET nu en möjlighet att utöka den redaktionella och kritiska kompetensen på konst- och kulturinstitutionerna.

 

Den ”nya offentlighet” som vi på KRITIKLABBET ägnat många år åt att undersöka och beskriva, präglas av annorlunda konsumtionsmönster, en föränderlig uppmärksamhetsekonomi och omförhandlade relationer mellan professionella och amatörer. I vår tid är kritisk och redaktionell kompetens därför en allt viktigare faktor för att utveckla kulturinstitutionernas roll i samhället. Att kunna formulera sig kritiskt om konstnärliga verk och att lära sig former och tekniker för att redigera kritisk text är kompetenser som vi tror kommer att växa i betydelse. Dessutom är det superroligt att arbeta med och att lära sig.

 

Kurserna löper över en vecka (för de som skriver om litteratur tillkommer extra läsdagar), kräver inga särskilda förkunskaper och rymmer följande moment.

 

  • Inledande föreläsning i kritiskt skrivande.
  • Alla i gruppen får samma aktuella verk att skriva om och en deadline. Verken kan till exempel vara en bok, ett digitalt eller annat konstverk, en filmad scenföreställning, en utställning online eller irl.
  • Efter kort introducerande redaktionsmöte cirkulerar texterna för redaktionella kommentarer i gruppen.
  • Redaktören slutredigerar i enskild dialog med deltagarna och publicerar på Kritiklabbets hemsida (kritiklabbet.se). Länken och texterna distribueras gratis på alla tänkbara plattformar, från sociala medier till konst- och litteraturinstitutionernas hemsidor.
  • Avslutande redaktionsmöte och utvärdering.

 

Redaktionsgrupperna består av en professionell kritiker och sex kursdeltagare.

 

Redaktionsmöten och enskilda dialoger sker via Skype. Texterna publiceras på kritiklabbet.se som står under ansvarigt utgivarskap. Verksamheten kommer därmed också att berika den konst- och kulturkritiska offentligheten.

 

Kursen kostar 6000 SEK + moms per deltagare.

Det går bra att anmäla sig hel grupp (om sex pers.), del av en grupp eller som enskild deltagare. Kritiklabbet skapar i de senare fallen grupper utifrån intresseområde (litteratur, konst, teater, dans, musik, och om intresse finns även arkitektur, konsthantverk, eller annat.)

Anmälan och/eller frågor till kritiklabbet@ornenochkrakan.se

Tel 0708-269716 (Magnus William-Olsson)

 

Kurslitteratur, lathund, samt instruktion för kursdeltagare finner du här

 

 

 

 

Postad under: Verksamhetsflöde

Kommentarer inaktiverade.