Kritiken i Norden – vart är vi på väg? (10 september)

augusti 30, 2021
I ett myller av artiklar, clickbaits, some-flöden och nyheter kan det vara svårt att hitta fram till den grundade kritiken.

 

Via vilka vägar når vi fram till kritiken idag och imorgon, lokalt och globalt? Hur jobbar de inom kulturbranschen och kritikerna själva för att göra kritiken så lyskraftig som möjligt? Och åt vilket håll är kritiken i Norden egentligen på väg?

 

För att delta fysiskt på plats på Nordisk kulturkontakt, Kajsaniemigatan 9, anmäl dig här senast den 10.9 kl. 12.00: https://forms.gle/fdZCjonw6oTyjveM7

 

Hela programmet streamas på Nordisk kulturkontakts och Kritikbyråns Facebook-sidor och på den här sidan.

 

Under den andra delen i seminarieserien Nå ut, nå fram, nå in som arrangeras av svenska Kritiklabbet, norska Tekstallmenningen och finlandssvenska Kritikbyrån fokuserar vi på kritiken och hur den verkar i dagens offentlighet. Den nordiska seminarieserien undersöker hur texter och samtal om konst når fram till sina läsare idag och programmet stöds av det nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet för kultur. Den första delen av serien kan lyssnas på här: https://anchor.fm/tekstallianse/episodes/N-ut–n-fram–n-inn-Hvordan-finne-framtidens-lesere-e130j9u/a-a5tk0tj

 

 

I mylderet av lenker og clickbaits på sosiale medier, kan det være vanskelig å finne frem til de gode anmeldelsene, de klartenkte analysene og de opplysende kommentarartiklene. Hvordan finner leserne frem til kritikken i dag? Hvordan arbeider redaksjonene – og kritikerne selv – for å løfte den frem? Og i hvilke retninger er kritikken i de nordiske landene på vei?

 

Nå ut, nå fram, nå inn [Reaching Out, To and In] er et nordisk nettverk som drives av Kritiklabbet (SE), Kritikbyrån (FI) og Tekstallmenningen (NO) med støtte fra det nordisk-baltiske mobilitetsprogrammet for kultur og med ytterligere tilskudd fra Norsk-finsk kulturfond.

 

 

PROGRAM

 

16.00 Välkomna

 

16.05–16.50 Vad är problemet med kritiken i Norden?
Tre nordiska organisationer som jobbar med kritik berättar om hur de ser på kritikens situation idag och om vad de gjort och gör för den.
10–15 min talturer av:
Axel Andersson från svenska Kritiklabbet
Maaria Ylikangas från Suomen arvostelijain liitto (SARV)
Jon Rognlien från norska Kritikerlaget

 

17–17.45 Kritiken lokalt och globalt – vart är vi på väg?
Gemensam diskussion mellan Axel Andersson, Maaria Ylikangas och Jon Rognlien om hur kritikens framtid ser ut på lokal och global nivå. Modereras av Mathilda Larsson.
15 min tid för publikfrågor

 

18–18.30 PAUS
18.30–19 Kritik för alla eller kritik för de frälsta, hur når vi fram?
Samtal mellan konstkritikern Helen Korpak och Svenska Yles tidigare kulturchef Charlotte Sundström om hur public service och mindre tidskrifter jobbar för att hitta sina publiker.

 

19–19.45 Paneldiskussion: Kritik över tidningsgränserna – hur ser de framtida kultursidorna ut?
Inledning: Kritikbyrån presenterar sin vision
Diskussion mellan HBL:s kulturchef Fredrik Sonck, VBL:s kulturchef Patrik Back, övriga deltagare meddelas senare. Modereras av Mathilda Larsson.
15 min tid för publikfrågor
PROJEKTET ÄR FINANSIERAT AV
logo
Postad under: Verksamhetsflöde

Kommentarer inaktiverade.