KRITIK PÅ BIBLIOTEK – UTVÄRDERINGEN

februari 16, 2024
Illustrerar artikel

Under 2022 och 2023 verkade Sveriges första kritikredaktion bestående av bibliotekarier på biblioteket i Varberg. En redaktion som varje fredag publicerade recensioner av litteratur på svenska, skrivna och redigerade i enlighet med den praxis som utbildats på tidningar och tidskrifter genom århundraden. Läs utvärderingen av projektet i länken nedan!

 

Det litterära ekosystemet lider brist på grundad litteraturkritik, i synnerhet recensioner skrivna i enlighet med kritiska principer, i dialog med en redaktör och i hägnet av en redaktion. Det är ett faktum som gång på gång understryks av förläggare, forskare och debattörer. Svenska bibliotek har samtidigt blivit betydande publicister, ett informellt ”public service” om litteratur med bibliotek och bibliotekarier som avsändare, har vuxit fram, främst på sociala medier, under det senaste decenniet. Men hela verksamheten saknar de mest elementära redaktionella strukturer. Varför tipsar man just om de böcker man tipsar om? Vem är ansvarig utgivare? Vilken frihet har skribenten? Och hur redigeras inläggen? På sådana frågor saknas svar. Det är vilda västern. Det är punk. Det är frifräsare och eldsjälar. Fint, på många vis. Men utan att någon riktigt tänkt på det utövar bibliotekens godhjärtade publiceringar betydande makt över smaken, urvalen, värderingarna.

 

Utvecklingen som sådan är å andra sidan oundviklig. Vi har allt minde vår litteratur på hyllor, hemma och i biblioteket, och allt mer på skärmar och i våra telefoner. Om biblioteken ska svara mot bibliotekslagens krav, måste de också ”främja litteratur, kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning” där medborgarna finns, dvs. online.

 

Projektet i Varberg försöker svara det snabbt växande behovet av kritisk och redaktionell kompetens på bibliotek i en tid när bristen på kritik i vid mening – alltifrån kritiskt tänkande till litteraturrecensioner – blir alltmer kännbar i hela samhället.

 

Ladda ner eller läs rapporten online. Se hur ”kritikbibliotekarien” träder fram som gestalt i samtidshistorien, en yrkesperson som vi på Kritiklabbet tror kommer vara lika vanlig på biblioteken om fem-tio år som programbibliotekarien och producenten är idag.

 

Bibliotekarierna i Varbergs kritikredaktion är pionjärer. I ljuset av utvärderingen talar mycket för att deras imponerade arbete har trampat väg för många många efterföljare på svenska bibliotek.

 

Läs eller ladda ner rapporten HÄR

 

 

 

Kommentarer inaktiverade.