Välkomna till presentation av, uppläsning ur och samtal om Tatjana Brandts nya Rousseau-bok.
Författaren fullbordar med denna sin tredje essäbok en stil, en form och ett tänkande som på många vis söker en ny riktning för litteraturkritiken.
Det finns en släktskap med ”postkritiken” i det att författaren läser livsnära och utan förbehåll vänder sig till alla möjliga situationer då mötet med verket ger mening, men boken är allt annat akademisk till form och uttryck.
En litteraturkritik på många vis kongenial med den författare och det författarskap den behandlar. Ingen som har läst Rousseau saknar åsikter om honom eller hans idéer.
Författaren Jean-Jacques Rousseau (1712 -1778) blev superkändis under den franska upplysningen, epoken som gav upphov till det moderna väst. Men där de andra upplysningsfilosofierna dyrkade den nya tidens förnuftstro såg Rousseau ett monster födas: social tävling och förställning, alienation och artificiella behov, ofrihet och våldsam exploatering.
Drömmaren Rousseau handlar om Rousseaus kamp med sin tid men också om hur hans tänkande och hans konst, hans insikter och katastrofer kan bli en spegel för oss själva och våra samtida utmaningar.
Tatjana Brandt i samtal med Magnus William-Olsson