Deltagare
Axel Andersson (foto: Pim Verkleij) är författare, kritiker, historiker och redaktör för Kritiklabbet. Han har skrivit mycket om tyst och traderad kunskap, till exempel i boken Den koloniala simskolan (Glänta, 2016). Hans senaste bok är: Negative Geology – A Cultural and Technical History of Early European Mountaineering (OEI Editör, 2021).
Alexandra Borg (foto: Mikael Wallerstedt) är författare, kritiker och litteraturvetare verksam vid Uppsala universitet. Hon skriver ofta om litteratur ur ovanliga perspektiv, om lyssnandet i litteraturen, om rösten, skuggan, böcker materialitet och ekonomi. Hennes senaste bok är den augustnominerade Strindbergs lilla röda. Boken om boken med typerna (tills m. Nina Ulmaja, Atlantis 2019).
Cecilia Djurberg (foto: Cornerlia Brink) är frilansjournalist samt scenkonst- och litteraturkritiker i Aftonbladet. Har arbetat som redaktör, journalist och kritiker i över 20 år, både som frilans och som anställd på Sveriges Radio och Aftonbladet. Var ordförande i Svenska Teaterkritikers förening 2010-2016 och är numera vice ordförande. Driver den teaterkritiska podcasten Kritcirkeln
Shora Esmailian (foto: Peter Frennesson) är författare, journalist och kritiker verksam bland annat i SvD och Sydsvenskan, där hon ofta skriver om barnlitteratur. Hennes senaste bok är Ur askan (Natur & Kultur, 2012).
Linda Fagerström (foto: Privat) är konstkritiker, dagskritiskt verksam främst i Sydsvenskan/HD och konstvetare. Hon disputerade 2005 i Lund på en avhandling om Randi Fisher och är nu akademiskt verksam vid Linnéuniversitetet. Författare till en rad böcker, essäer och kataloger.
Magnus Florin (foto: Dramaten) är författare, kritiker och dramaturg. Han har varit radioteaterchef, chefsdramaturg på Dramaten och har samtidigt odlat ett stor och prisat skönlitterärt författarskap. Med Strindbergs verk har han, inom sina olika professioner, arbetat i många decennier. Redan 1999 utkom det numera klassiska urvalet av efterlämnade papper, Köra och vända (tills. m. Ulf Olsson). Hans senaste bok är Lykttändaren. En Strindbergsstudie (Ellerströms, 2021).
Lars-Erik Hjertström Lappalainen (foto: Jan Watteus) är konstkritiker på Kunstkritikk. Bland hans senaste publikationer kan nämnas boken Big dig. Om samtidskonst och passivitet (2018), tillsammans Jonatan Habib Engqvist, liksom essäerna «Beckett och tankens genes» i antologin Deleuze och litteratur (red. Sehlberg och Wallenstein, 2018) samt «Överdrift, pinsamhet, förställning» i Kritiken i den nya offentligheten (red William-Olsson, 2018).
Ulrika Knutson (foto: Pär Nordlund) är författare och kritiker. Hon är verksam i flera tidningar liksom i SR. Har varit kulturredaktör på Månadsjournalen, Publicistklubbens ordförande och har bland många priser fått Stora Journalistpriset (2001)och Lotten von Kramers pris från Samfundet De Nio (2020). UL har skrivit böcker om bland andra Fogelstadkvinnorna och Emilia Fogelklou. Hennes senaste bok är Den besvärliga Elin Wägner (Historiska medier, 2020).
Ylva Lagercrantz-Spindler (foto: Staffan Löwstedt) är kulturskribent, redaktör och teaterkritiker med uppdragsgivare som (i urval) SvD, ETC, Fokus, Scenen och Scen & Film. Åren 2000 – 2011 var hon chefredaktör för den rikstäckande och oberoende teatersajten Nummer som hon startade på uppdrag av Riksteatern. På senare år har hon bidragit till att etablera Kritiklabbets Åskådarskola.
Andres Lokko (foto: Isabel Save) är kritiker och krönikör på Svenska Dagbladet samt ETC. Utöver sitt skrivande är han också känd som manusförfattare i humorkollektivet Killinggänget. Samlingarna Lokko 1989 -1998, Lokko 1999-2009, samt Lokko 2010-2019, utgivna på Modernista, består av ett urval av krönikor och andra kritiska texter av författaren.
Marie Petersson (foto: Carolina Wihe Welroos) är förläggare på Ellerströms förlag och kritiker i Sydsvenskan, där hon framför allt skriver om barnkultur.
Niklas Qvarnström (foto: Privat) är författare, essäist och kritiker verksam i diverse tidskrifter, Göteborgsposten och Sydsvenskan. Senaste bok Turba – En nittiotalsroman från framtiden (Ellerströms, 2019)
Oline Stig (foto: Nille Leander) är författare och kritiker bland annat i Dagens Nyheter och Sydsvenskan. Hennes senaste bok är romanen Bli till (Bakhåll, 2020)
Edith Söderström (foto: Sanna Lindberg) är musik- och poesikritiker känd från P2:s Musikrevyn där hon är en återkommande panelmedlem. Edith Söderström arbetar också som redaktör för Örnen och Kråkan.
Josefine Wikström är forskare och dans- och konstkritker, bosatt i Göteborg. Hon är bland annat verksam vid Södertörns högskola och skriver i Dagens Nyheter.
Magnus William-Olsson (foto: Sofia Runarasdotter) är poet, kritiker och initiativtagare till Kritiklabbet. Hans senaste bok är diktsamlingen Inget är alltid för sent (W&W, 2020).
Kritikfestivalen arrangeras av Kritiklabbet i samarbete med Region Halland