PARTY ON MY BED (2016) av Naomi Okubos, Hallands Konstmuseum

PARTY I BETRAKTARENS ÖGA

[Originalpublicerad 211016 på kritiklabbet.se]

 

Sofia Lindberg känner sig Katy Perry-nostalgisk inför Naomi Okubos målning.

 

På Halmstad Konstmuseums fasta utställning hittar vi verk av många olika konstnärer med flera olika konsttekniker. En av de verk som fångade mina ögon direkt när jag klev in i rummet var Naomi Okubos akrylmålning Party on my bed från 2016.

 

Det jag genast möttes av var de klara neonfärgerna och konfettin som fyller målningens yta, de två personerna som hoppar på sängen och de färgglatt mönstrade tygerna. I bakgrunden ser vi en rätt färglös och platt vägg med en gardin som ramar in ett fönster som visar trädkronorna utanför. Om vi endast ser bakgrunden för sig själv så kanske den inte är så märkvärdig men det är när den läggs ihop med resten av målningen som jag tycker den hjälper till att skapa ett djup och visa att det finns ett liv utanför målningens bubbla. Konfetti ligger nästan som ett filter över verket men binder ändå ihop den och förstärker festkänslan. 

 

Jag tolkar detta verk, likt titeln, som ett firande mellan dessa två personer vi ser hoppa på sängen samtidigt som konfettin virvlar runt omkring dem. Möjligtvis är det någons födelsedag eller firar de en god nyhet. 

 

Jag tycker om den här målningen väldigt mycket då den ger mig en känsla av nostalgi, nästan som en Katy Perry låt. Jag menar såklart hela festkänslan bilden sänder ut, likt en musikvideo till en Katy Perry låt. Färgerna Okubo har valt stärker mitt tycke och gör den bara mer harmonisk att titta på.

 

Just vad firandet är blir en öppen tolkning för åskådaren och även för mig skulle den kunna variera från dag till dag.

 

Sofia Lindberg

 

 

 

 

 

logo Kritiklabbet