Höstens kritiksamtal i Halland

juni 05, 2020

OBS! sista ansökningsdag 16 juni

 

För tredje året producerar Kritiklabbet i höst två kritiska samtal, irl och som podd, för Region Halland. Två nya litterära verk ska genomlysas, diskuteras och ventileras av fyra utvalda kritiker. Författare bosatta i Halland kan söka.

 

Hej!

 

Skillnaden mellan att skriva en bok och läsa den är som alla författare vet enorm. Läsning kan visserligen vara krävande; man måste satsa sin inlevelse, sin fantasi, sitt tänkande, sin tid och sina erfarenheter. Men inte ens när det gäller de svåraste böcker väger läsarens ansträngning mer än en bråkdel av det arbete alla författaren måste satsa för att en bok skall bli skriven.

 

Jag har givit ut sjutton egna böcker, i höst kommer den artonde. Ibland har läsare kommit till mig sagt och ”Tack, vilken bra bok!” eller rent av ”det vare en stor och viktig läsupplevelse”. Av sådant beröm bli man förstås glad. Men vad nytta har man av beröm? De gånger jag har fått verkligt ambitiösa och kritiska läsningar däremot, har varit mycket viktigare. Ingen skriver väl böcker för att få beröm. Jag skriver för att läsarna skall känna och tänka, för att det ska hända något med dem och att texterna ska ge upphov till upplevelser, samtal, reaktioner, förändring.

 

Region Hallands och Kritiklabbets serie ”Konstsamtal – två kritiker om ett verk” bjuder in dig som är författare med tydlig anknytning till Halland att låta din bok blir föremål för ett samtal mellan två erfara kritiker som tar författarens möda på allvar. Det handlar förstås inte om att klanka ner på boken, utan om att undersöka hur den är beskaffad, vad det handlar och talar om, hur den är skriven och vilka erfarenheter den skildrar och väcker.

 

Vi kan nästan lova dig att din bok, om den blir föremål för sådant samtal, kommer att uppdaga sidor och djup som du själv inte känner till. Du kommer att lära dig mycket om ditt eget skrivande. Men framförallt kommer samtalet, som också publiceras som podd, att ge upphov till nya tankar och perspektiv hos alla de som lyssnar till samtalen. Ditt arbete med boken blir plötsligt möjligt och intressant att tänka över, också för dem som ännu inte läst den.

 

Ta chansen att skicka in en bok. Vilken sorts bok det är spelar ingen roll; barnbok, fackbok, roman, diktsamling…  alla genre kan bli föremål för intressanta kritikersamtal.

 

I länken nedan kan du lyssna på de två samtalen från 2019. Mycket välkommen att söka!

 

Magnus William-Olsson

 

Författare, kritiker och grundare av Kritiklabbet

(foto: Sofia Runarsdotter)

 

ANSÖK HÄR

 

LYSSNA PÅ SAMTALEN 2019

Postad under: Verksamhetsflöde

Kommentarer inaktiverade.